Teks di bawah mengandungi transkripsi debat Doula: Peneman Ibu atau Pengganti Doktor? yang berlangsung pada hari Jumaat 22 Feb 2019 jam 10malam di TV AlHijrah. Ia dihadiri oleh dua panelis iaitu Prof. Dr. Imelda Balchin dan Doula Hayati Muzaffar, serta dihoskan oleh Shafinaz Yunus.

(UCAPAN PEMBUKAAN OLEH HOS)

KATA2 ALUAN DAN PENGENALAN

HOS

Doula: Peneman Ibu atau Pengganti Doktor? Itu topik yang akan kita bincang pada malam ini. Namun sebelum saya memperkenalkan kedua2 panel yang hebat, suka untuk saya maklumkan bahawa kedua2 panel yang kami jemput pada malam ini tidak memperoleh sebarang persoalan daripada tim produksi sehinggalah ke saat ini.

Saya ucapkan terima kasih kepada kedua2 panel kerana memberi kerjasama yang amat baik dan perbincangan hari ini akan melibatkan penggunaan bahasa perubatan yang mungkin agak sensitif buat kita.

Tanpa membuang masa di sebelah saya adalah- di sebelah hujung sana sebenarnya- adalah Professor dan Konsultan Perbidanan dan Sakit Puan Universiti Malaya, Professor Dr. Imelda Balchin. Assalamualaikum, Prof!

IMELDA

Waalaikumsalam.

HOS

Terima kasih, Prof, kerana sudi hadir.

IMELDA

Terima kasih menjemput saya pada hari ini.

HOS

Rakyat Malaysia yang menjemput, Prof!

IMELDA

Eh iya ke?

HOS

Tim AlHijrah berbesar hati..

IMELDA

Terima kasih kepada semua.

HOS

Ya, dan di sebelah prof ialah freelance doula iaitu Pn Hayati Muzaffar. Assalamualaikum, puan!

HAYATI

Waalaikumsalam

HOS

Terima kasih puan kerana sudi menyuarakan – wakil doula – untuk kita membincangkan tentang topik pada hari ini.

DEFINASI DOULA DAN PERBEZAANNYA DENGAN BIDAN

HOS

Kita tahu topik hari ini sebenarnya panas2 belaka. Dan apa yang penting, objektif kita pada malam ini tidak lain hanyalah mahu memberi pencerahan buat masyarakat di Malaysia. Dan saya ingin terus lontarkan soalan saya yang pertama buat Prof: Walaupun isu doula ni hangat diperkatakan, masih ramai yang keliru perbezaan antara doula dan bidan. Mungkin Prof boleh huraikan?

IMELDA

Jadi, doula adalah seorang peneman. Kalau kita gunakan istilah doula, ia bukan sahaja seorang peneman seperti suami atau ibu atau kakak semasa kelahiran ibu. Kalau kita gunakan istilah doula, zaman sekarang ini doula adalah seorang yang professional. Maknanya ia mengenakan bayaran untuk perkhidmatan meneman.

OK, jadi perbezaannya ialah doula hanya boleh meneman tetapi bidan ialah pengamal kesihatan yang terlatih untuk menyambut kelahiran bayi dan untuk menjaga kesihatan ibu sebelum kelahiran dan selepas kelahiran. Itu perbezaannya.

Akta bidan 1966, hanya pengamal kesihatan yang berdaftar dengan Lembaga Bidan Malaysia seperti bidan yang bertauliah ataupun doktor dibenarkan menyambut kelahiran bayi. Doula tak boleh.

HOS

Dan kepada Pn Hayati. Apa yang membuatkan Pn Hayati menjadi doula dan membuka kelas kelahiran alami ataupun semulajadi ni, puan?

HAYATI

OK, Terlebih dahulu saya nak ucap terima kasih buat tim produksi TV AlHijrah kerana mengamalkan konsep tabbayun, di mana sebelum ini di pentas arus perdana yang lain, mungkin orang yang bukan ahli di dalam bidang menjawab bidang yang dipersoalkan. Macam topik kita malam ini, tajuknya adalah Doula: Peneman Ibu atau Pengganti Doktor?

So jadi saya di sini bukan nak kata mewakili doula satu Malaysia. Daripada tajuk kita nampak title saya ialah freelance doula. OK freelance doula ni bermaksud memberi saya memberikan khidmat sebagai peneman tanpa bayaran dan saya berkhidmat kepada komuniti tempatan atas dasar sukarela dan di atas jemputan ibubapa.

Jadi di Malaysia ni, macamana saya bermula terjebaknya dengan – orang kata, bukan profesi lah, ya? Sebab saya tidak menerima bayaran – jadi sebenarnya ia vocation~

Sebulan akan datang ni, pada tarikh 22 Mac akan bermulanya seminggu doula~ World Doula Week, iaitu satu kesedaran tentang peranan doula sebagai peneman ibu, jadinya ~

Kenapa tarikh 22 Mac ini dipilih? Adakah kerana 37 tahun dahulu Kak Yatt sendiri lahir di PPUM pada tarikh 22 Mac? Adakah kerana P.Ramlee dilahirkan pada 22 Mac?

Bukan. Tapi sebab 22 Mac ini adalah spring equinox. Simbol di negara yang ada musim bunga, spring equinox ni mengembalikan kesuburan.

So di Malaysia ni sebenarnya, 2017, saya nampak di mana ada diulas di surat khabar: kadar kelahiran di Malaysia sekarang ni sebenarnya 1.9%, di bawah kadar yang sepatutnya 2.1%, di mana ibu yang melahirkan 2 anak menggantikan diri dan suaminya.

Jadi Kak Yatt mengikuti World Doula Week ni, pada tahun 2011, di situlah bermulanya World Doula Week. 2011 tu tahun Kak Yatt menjadi ibu. So maknanya semuanya~ sedangkan daun gugur pun Allah tentukan di mana dan bila, jadi Kak Yatt nampak benda ni sebenarnya memang peluang untuk Kak Yatt berkhidmat kepada komuniti.

HOS

Macam Pn Hayati sendiri melahirkan secara natural birth ke macamana?

HAYATI

Ya, saya melahirkan secara spontaneous vaginal delivery (SVD).

HOS

Dan mungkin Pn Hayati sendiri boleh kongsikan jumlah ibu yang puan telah temani sewaktu proses kelahiran?

HAYATI

Jumlah ibu saya tak kira lah. Jujur saya cakaplah.

HOS

Tapi ramailah?

HAYATI

Sebab saya sebenarnya bermula pada tahun 2012, di mana saya sendiri hamil anak kedua. Waktu usia kandungan umur 8 bulan, saya telah dijemput oleh kawan baik saya sendiri untuk menemani. Dan kemudian saya ada kawan2 doktor yang dia mendapatkan persetujuan daripada pakar OBGYN.

Semasa dia melahirkan saya dijemput untuk-

HOS

Tapi semua di hospital?

HAYATI

Di hospital swasta. Sebenarnya saya banyak meneman di hospital swasta di atas budi bicara pakar OBGYN.

HOS

Di rumah? Pernah? Maksudnya Pn Hayati sendiri bersama dengan pasangan suami isteri tu?

HAYATI

Emmm Pernah

HOS

Dalam berapa banyak?

HAYATI

Saya tak kira.

HOS

Ada lebih 20?

HAYATI

Saya tak kira

KEGIATAN DOULA

HOS

Dan macam sekarang ni Pn Hayati, kita lihat di media sosial banyak pihak melabel doula dan doula ekstrim. Mengapa timbulnya perkataan doula ekstrim pulak?

HAYATI

Oooh, OK. Saya jawab dari sudut konteks beginilah ya? Ini yang selalu saya ajarkan pada anak didik sayalah, yang mengikuti kelas persediaan kelahiran.

(Bismillah dan Doa Afiyah)

So Doa Afiyah ni, ini doa untuk kita semua. Tapi nanti boleh tengok kembali untuk seorang macamana, kan? Jadi doa ini kita ajarkan supaya ibu2 dan pasangan masing2, dia boleh melahirkan di mana2.

Contohnya macam rakyat Malaysia, setengah juta~ 90% memilih melahirkan di fasiliti kerajaan. Dan selebihnya di fasiliti swasta. Dan tak sampai 1% macam Finaz cakap tadi, iaitu adalah melahirkan di luar fasiliti.

Jadi satu: kita nak kena faham kenapa ada golongan yang di bawah dari 1% ini? Adakah semua sama? Sebab kita tak kenal ibu2 tu, kan? Tapi sebab pengalaman kak yatt menjadi doula komuniti ni daripada 2012 dan-

Sebenarnya dari 2011 Kak Yatt sendiri berinteraksi dengan doula2 di Malaysia. Ada yang doula-

HOS

Wujud ke doula ekstrim di Malaysia, Pn Hayati?

HAYATI

Ah itu adalah tanggapan: salah tanggapan masyarakat di luar sana. Sebab~ maksudnya, Kak Yatt sendiri berjumpa dengan doula tempatan dan luar ekspatriat. Maksudnya-

HOS

Jadi di Malaysia tak ada doula ekstrim?

HAYATI

Itu… maksudnya, kalau~ itu hanya label. Jadi sebenarnya kita tak tahu sampai kita ber-orang kata- tabayyunlah. Kita jumpa dengan doula tu sendiri baru kita tahu.

HOS

Baik, kepada prof. Jika kita dengar dan baca luahan ibu2 yang memilih untuk melahirkan secara alami, prof. Rata2nya menyuarakan rasa dukacita dan trauma terhadap hospital. Mereka mahu melahirkan dengan oxytocin, bukan dengan pitocin; ditemani dan diurut suami sepanjang melayan contraction; dapat memilih posisi kelahiran yang mereka mahukan iaitu mesra graviti; tiada bidan atau doktor yang menjerit suruh meneran; tiada mesin CTG yang merimaskan di perut; tiada pemeriksaan vagina ataupun aktiviti seluk-menyeluk; ketuban tidak dipecahkan dan dapat delayed cord clamping (DCC) dengan tenang. Komen prof?

IMELDA

Sebelum saya komen ni, saya nak jawab jugak soalan yang anda tujukan tentang doula Malaysia ada doula ekstrim ataupun tidak.

HOS

Silakan prof.

IMELDA

Kalau kita nak ikut perkembangan kemajuan kesihatan di negara barat, bila mereka menggunakan peneman, ada kesan pada ibu. Jadi kalau kita tengok kajian perubatan, bila ibu~ seseorang itu menjadi hamil, kajian besar telah tunjuk seramai 84% ibu sebenarnya mengalami stress. Kita panggil psychosocial stress sebabkan kita nak jadi ibu – mak orang – buat kali pertama, kedua, jadi kita selalu bimbang, Ibu selalu gelisah, sebab kita panggil fear of the unknown – tidak tahu apa akan berlaku masa kelahiran.

Jadi, sebab itulah, peneman ni sangat penting membantu~ kalau dia boelh membantu mengurangkan stress ibu semasa kelahiran, di samping doktor atau bidan terlatih, boleh memberikan kesan yang baik daripada segi kelahiran yang normal, dari segi pengawalan kesakitan ibu, dari segi ketenangan ibu.

OK? Tapi ini kajian2 yang dijalankan di luar negara, menggunakan doula2 di negara maju. Apakah perbezaan doula di negara maju dan doula di Malaysia?

Di negara maju, terdapat pertubuhan doula, persatuan doula yang memantau kegiatan doula memastikan mereka memberi kualiti perkhidmatan. Jadi kalau anda tengok – cuba cari- doulauk.org, australiandoulas.com, dan Doula of North America (DONA),

Mereka kalau2 anda tengok doulauk.org, terdapat 700 doula yang berdaftar dengan pertubuhan ini. Apakah kegiatan mereka?

Mereka memberi kursus. Kalau anda nak jadi doula, dia kata, datang menyertai kursus mereka yang diberi pengesahan. Kalau nak buat kursus kena ada validation. Tak boleh siapa2 sahaja buat kursus, ya?

Validation dan diiktirafkan oleh pihak kesihatan. Jadi doula mereka, dia kata, kalau australiandoulas.com, datang untuk kursus 6 hari. Lepas 6 hari anda tak jadi doula lagi. Kena masuk jadi dapat L-license (Lesen L), jadi doula pelatih.

Trainee doula kena di bawah penyeliaan doula senior dan memastikan anda memberi perkhidmatan yang memuaskan sekurang2nya 3 kali sebelum menjadi doula.

HAYATI

Samalah dengan latihan yang telah saya dapat… sama

IMELDA

Lepas itu, LEPAS ITU, mereka kena berdaftar, dan ikut garis panduan. Jadi persatuan ini ada garis panduan dan standard operating procedure. Apa doula boleh buat, apa doula tak boleh buat. Apa doula tak boleh buat?

No 1: Tak boleh bagi nasihat perubatan. Samada ibu ini boleh ibu boleh bersalin natural atau caesar? Tak boleh bagi nasihat macam tu.

No 2: Tak boleh buat birthplan dengan ibu. Yang ini hanya boleh dibuat dengan bidan terlatih ataupun doktor. OK?

No 3: Kena kerjasama dengan doktor dan ibu. Tak boleh buat fearmongering. Maknanya tak boleh menakut2kan ibu sampai dia tak berani masuk hospital. Takut. Sebab kita dah tahu, 84% ibu ni sudah ada stress. Dan stress ini meningkat ke arah kelahiran~

HAYATI

~tapi macam mana pulak pada tahun 2011 masa saya jadi anak sulung ~

IMELDA

~Saya tak habis lagi~

HAYATI

~melahirkan anak sulung. Tak, saya nak katakan pasal stress tu… sebab saya sendiri ibu, sebelum saya melahirkan saya dah stress dah. Daripada golongan perubatan~

IMELDA

~yes!

HAYATI

~pengalaman pergi ke klinik kesihatan~

IMELDA

Saya boleh explain. Daripada 84% yang stress, 6% stress yang lebih teruk, OK?

HAYATI

Ini statistik ni kita boleh dapat dekat mana?

IMELDA

Ini study dari USA. OK~

HAYATI

Untuk ibu di USA?

IMELDA

Untuk ibu di USA~

HAYATI

Bukan ibu di Malaysia,lah?

IMELDA

Ada data untuk ibu2 di negara lain jugak. Banyak anxiety, fear of the unknown. Jadi apa lagi pertubuhan ini buat? Mereka menerima aduan dari orang ramai.

HAYATI

Mengenai stress itu, lah?

IMELDA

Tak. Mengenai doula! Jadi, kegiatan doula dipantau.

HOS

Dan itulah sebenarnya perbezaan yang cuba~

Saya faham apa yang cuba disampaikan oleh prof sebentar tadi. Maksudnya prof, sebelum kita ke commercial break, memang wujud doula ekstrim di Malaysia?

IMELDA

Ya, doula di Malaysia tidak ada persatuan doula Malaysia, yang memantau doula di Malaysia. Mereka tidak ada kursus yang diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jadi kalau kita nak mengikut perkembangan negara maju, doula2 Malaysia juga mesti mengikut perkembangan negara maju dan mengikut peredaran zaman. Mereka mesti buat pertubuhan, mereka mesti dipantau, mesti ada kursus~

HOS

~dan mengikut garis panduan…

IMELDA

Dan diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan.

HOS

Baik, OK. Selepas break nanti saya nak memohon prof untuk menjawab soalan berkenaan dengan keluhan ibu2. Selepas ini.

KEPERLUAN DAN KEMAHUAN IBU KETIKA KELAHIRAN

HOS

Alhamdulillah semula dengan Analisis dan saya ingin terus kepada Prof berkenaan dengan luahan kepada ibu – ibu, Prof, yang tidak  mahu  yang mahu melahirkan dengan oksitosin bukan dengan pitosin. Mahu memilih posisi kelahiran yang mesra graviti, tidak mahu doktor atau bidan menjerit suruh push, tiada mesin CTG. Mengapa Prof mengapa perlu perubatan ataupun kesihatan semua benda ni?

IMELDA

Jadi kalau kita lihat sekarang mulalah ada peraliihan terhadap mahukan keselesaan dan apa kita kata birth experience yang positif semasa kelahiran ibu. Zaman dulu masa 1930an memang ibu2  ini semua tak masuk hospital memang tak dapat perkhidmatan doktor dan bidan yang bertauliah. Jadi mereka semua dapat gentle birthing.

Maknanya mereka dapat kontrol kawalan bagaimana mereka nak melahirkan anak mereka.

HAYATI

Maknanya gentle birthing sebelum… masuk hospital…

IMELDA

Zaman dulu mereka boleh melahirkan cara mana yang mereka suka.

HAYATI

…tak ada sistem perubatan tu tadi?

IMELDA

Zaman dulu kita takde nak kata apa, OK? Tapi kematian ibu bersalin 20 kali ganda lebih dari sekarang. Ok?

Jadi perubahan zaman yang untuk menyelamatkan ibu ini menggunakan perkhidmatan2 ini yang bertujuan untuk mengurangkan tumpahan darah. Ok. Jadi- tapi kita perlukan lebih ramai lagi kakitangan untuk keselesaan ibu. Maknanya kalau ibu kata saya nak bersalin posisi mana2 saya suka, OK? Jadi kita masih juga perlu memantau apa kesihatan janin dalam kandungan dengan menggunakan fetal heart rate.

Jadi kita benarkan, berikan lebih lagi keselesaan kepada ibu yang berisiko rendah untuk kita boleh buat intermittent monitoring, OK? Tapikan memang kalau nak buat nak berikan ibu keselesaan kita perlukan lebih lagi kakitangan bidan terlatih dari segi seorang ibu dengan seorang bidan. Jadi selagi kita tidak ada kakitangan macam ini kita tidak boleh memberi perkhidmatan macam ini.

Jadi kalau anda bayangkan, ibu ini dia kata dia nak bersalin dengan cara merangkak, dia nak bersalin dgn cara squatting dia nak berdiri jalan2.

Kalau bidan ni kena jaga 4 orang ibu, ya? Jadi dia berlari2 tengah ibu ni tengah berjalan air ketuban pecah, basah lantai. Licin. Dia tergelincir jatuh fracture, saman hospital OK?

Jadi macam ni: jadi bidan ni tak boleh tinggalkan ibu ini untuk 3 lagi ibu~

HAYATI

Bagaimana pula dengan obstetik nurse?

HOS

OK sekejap, maaf ya~

IMELDA

~ni bidan jadi ini memudaratkan keselamatan ibu2 lain kalau nak buat ikut posisi keselesaan ibu kita boleh buat kalau ada one to one care. Jadi di negara UK, mereka mula buat itu.

HOS

Maksudnya di sini prof isunya adalah tak cukup kakitangan.

IMELDA

Ya…

TUGAS DOULA

HOS

Jadi itulah isu utamanya.

Baik kepada Pn Hayati. Puan untuk membuka kelas kelahiran selain dari memberi ilmu kehamilan serta sokongan kepada ibu yang hamil, akan bersalin atau telah bersalin, adakah Pn hayati turut  menasihati para ibu untuk mendapatkan bidan bertauliah iaitu doktor untuk sambut kelahiran bayi?

HAYATI

Jadi, nak menjawab soalan tu, saya nak berkongsi yelah ini pentas kita kongsi ilmu dan pengalaman kan. Tahun 2020 tahun depan, akan diangkat- WHO akan mengangkat sebagai tahun bidan dan jururawat. So obstetric nurse ni sebenarnya merekalah wira yang tidak didendang yang boleh memberikan one to one care tadi.

So maksudnya, kalau dekat Malaysia, setahu saya, kita ada~ kita takada  bidan direct entry. Barangkali mungkin di swasta, saya tak taulah. Tapi bila kita nak katakan 90% ibu di Malaysia memilih hospital kerajaan. Jadi siapa yang sebenarnya bersama dengan ibu daripada bukaan dia-mungkin daripada tiada bukaan, atau bukaan os dia kelahiran bayi tu daripada satu membawa kepada 10, fully dilated, kan~

HOS

Berbalik kepada soalan saya, adakah puan hayati sebagai doula menasihati kepada ibu2 yang berjumpa dengan Pn Hayati untuk sebarang jika ada komplikasi ke apa2 jumpa dengan doktor kelahiran pergi jumpa doktor, bukan kelahiran berseorangan tanpa bidan atau doktor? Adakah itu termasuk sekali dalam kelas, nasihat itu di dalam kelas kelahiran?

HAYATI

Itu saya faham. Maksudnya dekat situlah salah tanggapan masyarakat ini yang kurang, ada kekangan membacakan, faham Bahasa Inggeris, kan? So sekarang ni doula, ada yang sebut daula, ada yang sebut dola. Doula ni peneman, child birth educator itu yang secara rasminya membuat kelas.

Jadi dia separate. Okay, so kita dalam topik Doula peneman atau pengganti doktor, kan? Peneman ibu kan? saya cerita pasal doula, mereka akan bertanya kepada saya dan berdasarkan pengalaman saya dengan dapat apa daripada anak didik saya yang lain recommendation kepada OBGYN, saya akan suruh mereka pergi mendapatkan second third opinionlah.

HOS

Maksudnya ada lah nasihat itu…

HAYATI

Pergi ke- kalau nak cerita pasal medical, pergi ke doktor lah.

HOS

Jika terdapat situasi di mana seorang ibu tidak mahu melahirkan bayinya dengan kehadiran doktor atau bidan di rumah, apakah yang akan dilakukan oleh Pn Hayati, jika situasi itu berlaku?

HAYATI

Apakah yang dilakukan masa bila tu?

HOS

Seandainya sebelum kelahiran, dia kata “Kak Yatt, saya tak nak ada kehadiran ada doktor dengan bidan. Saya nak lahir sendiri dekat rumah dengan suami saya~”

HAYATI

Jadi Finaz nak bersedialah nanti, yang akan datang?

HOS

InsyaAllah. So Kak Yatt macam mana? Apakah Pn Hayati punya nasihat kepada dia- menasihatkan dia untuk dapatkan bidan ataupun doktor? Ataupun “Takpe saya jadi peneman awak,”. Ke bagaimana?

HAYATI

OK, so kita kena faham konteks untuk di Malaysia, sebab kita nak ambik teladan daripada luar, macam Prof Imelda memang banyak pengalaman dekat UK, which is a very good benchmark, 17 tahun, kan? Dan saya difahamkan prof baru kembali ke tanah air berkhidmat di PPUM 4 tahun yang lepas. So macam saya daripada tahun 2011 dah kena kaji, saya dah buat analisis ni sebelum Analisis ni lagi.  Kena untuk diri sendiri, kan? Jadi apa yang kita dilatih semasa training pada tahun 2012~

IMELDA

Boleh saya mencelah? Apa yang training Doula Yatt dah buat?

HAYATI

Training yang dah saya hadiri~

IMELDA

Ada tak yang diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia?

HAYATI

Okay. Yang itu… macam ni. Pertama kali masa saya dilatih untuk menjadi doula tu pada 2012, dia dibawah pimpinan seorang doktor yang bekerja di Jakarta sebagai doktor pakar kecemasan. Jadi dia ada studio yoga. So dia ajar di dalam Prenatal Yin Yoga. Jadi untuk menjadi – apa orang kata – penyokong emosi. So saya nak kata timeline ibu ni untuk menggunakan khidmat peneman, dia daripada childbearing years tu panjang. So daripada dia nak~

IMELDA

Tak jawab lagi soalan. Adakah training ini diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia?

HAYATI

Training ini dengan training Amani Birth yang dibawa tu atas dasar jemputan ibu2 di Malaysia yang memerlukan latihan itu. Jadi dipanggil Aisha Al-Hajar ni~

IMELDA

Ada tak diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia? Doula2 ini ada berdaftar di bawah Persatuan Doula?

HAYATI

Maksudnya macam ni: Di Malaysia kita tidak ada keperluan masa itu~

IMELDA

Jadi kegiatan tidak dipantau?

HAYATI

Eh dipantau. Maksudnya kita~

IMELDA

Oleh siapa?

HAYATI

Oleh ibubapa. Sebab kita secara sukarela~

IMELDA

Ibubapa nak buat kepada siapa?

HAYATI

Kepada biro aduan.

IMELDA

Biro aduan mana?

HAYATI

Biro aduan Kementerian Kesihatan…

TUGAS DOULA

HOS

Baik. Terima kasih Prof. Prof dah macam nak mengganti saya pulak. OK terima kasih, prof untuk soalan tu.

Saya nak tanyakan kepada Pn Hayati, sewaktu proses kelahiran, macam Puan Hayati kata, Pn Hayati dah bersama2 dengan ibu di rumah banyak kes – bukan, maaf – banyak situasi~

HAYATI

Sebab melahirkan dia mcm proses fisiologi

HOS

~Pn Hayati bersama2 dengan ibu, Pn Hayati berada di mana ketika itu? Berada di sebelah itu untuk menenangkan, atau menyambut kelahiran bayi ke bagaimana. Ini untuk kita memberi pencerahan kepada masyarakat.

HAYATI

Betul, betul. Ok sebenarnya~

HOS

Secara ringkas sebab kita nak commercial break.

HAYATI

Oh OK. Di mana tu, di mana2 ibu tu perlukan. Sebab ibu ada autonomi untuk memilih dia nak bersalin kat mana~

IMELDA

Saya nak mencelah ye!

HOS

(tidak jelas)…Jadi ada possibility untuk Pn Hayati untuk berada… menyambut…

HAYATI

Tak… Sebab kita sudah dilatih untuk tidak memegang bayi untuk tidak membuat kerja2 bidan di situ kita perlukan bidan untuk membuat.

HOS

Baik, jika tiada kehadiran bidan bersama ibu dan ayah di situ, bagaimana jika berlaku sebarang komplikasi? Contohnya bayi songsang? Bagaimana Pn Hayati untuk mengendalikan kes2 sedemikian, seandainya tiba2 tengok bayi bukan dalam kedudukan yang bukan sepatutnya.

HAYATI

Sebenarnya kalau kelahiran bayi songsang yang kita dikongsikan ilmu itu oleh pakar luar pun,  mereka tak akan – mereka hands off, sebab ibu tu sendiri bila dia bersalin dia akan membuka laluan tu bila dia dalam keadaan posisi sebenarnya mesra solat. Dia bukan saja posisi mesra graviti, sebab saya ada anak didik yang dia bersalin dalam keadaan kiam, dalam keadaan rukuk, dalam keadaan – apa ni orang kata~

HOS

~Tapi dalam kehadiran bidan dan doktor ketika itu?

HAYATI

Maksudnya… Tak, yang di hospital swasta.

HOS

Maksud saya, yang puan – apa saya tanyakan ini jika situasi yang Pn Hayati di rumah bukan di hospital.

HAYATI

Okay kalau sayalah~

HOS

Bagaimana komplikasi berlaku terus menelefon ambulans? Hospital? Atau bagaimana?

HAYATI

Kalau itu adalah situasi kecemasan secara logik orang yang rasional akan hubungi hospital atau terus pergi hospital.

IMELDA

Saya mencelah di sini ya. Doula tidak ada apa2 training perubatan untuk mengenali apakah kecemasan. Selalunya kalau anda tidak ada training, akan terlambat bila anda dapat tahu ibu ini ada masalah. Terlambat!

HAYATI

Tapi saya nak… saya mencelah, dia mencelah, saya mencelah

OK dalam pengalaman Kak Yatt lah ni, tak banyak. Tapi ada pengalaman di mana Kak Yatt tak berada dengan ibu, tapi disebabkan Kak Yatt ajar posisi mesra solat itu tadi, dia di dalam – dia ke hospital, dia duduk antara dua sujud dan bayinya – sebenarnya – kembar songsang.

Jadi dia bagitau, “Kak Yatt, saya nak ke hospital  saya nak songsang,”. Keluar di dalam kereta bila dia sampai di hospital, so itu dia sambut sendiri, ataupun sebenarnya dia tau tau baby dah keluar.

HOS

Kita jemput prof – Pn Hayati untuk kembali duduk. Okay kita terpaksa berhenti seketika dan selepas ini kita sambung perbincangan yang amat hangat ini.

RISIKO KETIKA KELAHIRAN

HOS

Alhamdulillah kembali ke Analisis dan topik analsis kita pada hari ini ialah Doula: Peneman Ibu atau Pengganti Doktor? Dan saya mahu ajukan terus soalan saya kepada prof. Prof, kebanyakkan ibu2 yang memilih untuk melahirkan secara alami percaya uri perlu keluar secara semulajadi. Mereka tidak mahu prosedur Controlled Cord Traction (CCT) yang merupakan prosedur menarik uri dilakukan. Komen prof?

IMELDA

OK, kebanyakkan kematian ibu bersalin di seluruh dunia especially di negara yang membangun – developing world – macam di Asia, Afrika, kebanyakkan disebabkan pendarahan yang berlebihan. Jadi tujuan kita buat active management of 3rd stage, ini bermakna masa kepala baby sudah keluar, semasa bahunya nak keluar, kita akan memberi satu suntikan – injection syntometrine – untuk membantu mengecutkan rahim.

Tujuan kita nak mengecutkan rahim ialah plasenta/uri itu mendapat bekalan darah daripada ibu sebanyak lebih kurang 800mil satu minit. OK yang ni 800 mil~ yang ni kiranya 250 mil aje. Kiranya 3 cawan macam ini seminit, darah mengalir ke plasenta.

Jadi selepas bayi dilahirkan, selepas plasenta itu (atau uri itu) mula nak tanggal daripada permukaan dinding rahim, kalau dia tak tanggal seluruhnya dan keluar dengan cepat, pendarahan boleh berlaku 3 cawan seminit. Inilah menyebabkan kematian ibu bersalin, kika anda tidak sempat menghentikan pendarahan ibu ini.

Jadi, yang kedua – tadi kita dah bagi syntometrine –

Kedua, kita clam the cord, clam cord tidak semestinya buat immediately atau serta-merta. Kita boleh buat delayed cord clamping. OK?

Ketiga, kita keluarkan uri itu. Dan yang itu kita panggil Controlled Cord Traction. Dengan kita membuat ini sahaja kita mengurangkan masalah pertumpahan darah berlebihan sebanyak 50%. Jadi ibu2, kena dapat informed consent sebeli memilih. Tidak ada maknanya kita kata ini pilihan ibu kalau ibu tak faham kenapa kita buat perkara ini.

Jadi, bila- Yang ni kita panggil gentle birthing, sebab ibu nak pilihan dia sendiri bagaimana dia nak melahirkan.

Jadi di negara UK, terdapat peralihan, sebab kita panggil patient-centered care. Jadi kita nak bagi kepuasan birth experience kepada ibu2 ni. Tapi anda kena tahu, ada akibatnya kalau kita tidak teruskan memantau ibu ini dan mengambil tindakan jika terdapat tumpahan darah.

Jadi, dengan sebabnya kita nak memberikan ibu lebih keselesaan, baru2 ini, pada tahun 2015 pihak kerajaan negara UK telah mengeluarkan suatu report. Ini anda boleh cari dekat internet www.gov.uk yang dipanggil The Report of Morecambe Bay Investigation.

Satu hospital di negara UK telah terlampau dalam memberi gentle-birthing kepada ibu, supaya ibu dapat melahirkan anak secara alami at all cost. Maknanya, mereka mengabaikan keselamatan ibu dan anak untuk memberi ibu peluang kelahiran secara alami, tidak memanggil doktor bila ada kecemasan. Terlambat.

Jadi bidan2 ni diberikan kritikan yang teruk, OK? Sebab 3 kematian ibu dan 16 kematian bayi dan ini 200 mukasurat laporan dipampang di www.gov.uk sebagai pengajaran kepada doktor2 di negara UK dan hospital2 supaya tidak terlampau dalam memberi pilihan kepada ibu dan tidak mengambil tindakan untuk menyelamatkan nyawa ibu.

HOS

Baik. Terima kasih, prof. Kepada Pn Hayati. Dalam situasi Pn Hayati bersama2 dengan ibu2 yang mahu melahirkan… Apakah yang Pn Hayati akan lakukan jika 30 minit hingga sejam selepas bayi lahir uri masih tidak keluar? Dan jika uri telah keluar, bagaimana Pn Hayati untuk memastikan tiada sisa uri yang masih tertinggal di dalam rahim?

HAYATI

Kalau kita ikutkan pada polisi KKM iaitu Polisi Penjagaan Mesra Ibu dan jugak Breastfeeding-friendly Hospital Initiative, dia saling melengkapi dan complimenting each other, lah. Dalam garis panduan ini, dia ada mengatakan bila bayi lahir, sepatutnya dia terus mendapat sentuhan skin to skin. Maknanya ke dada ibu, lah. Maknanya ibu rangkul bayi.

So di sini adalah oxytocin tadi dia akan menjadi – orang kata – mencanak di kelenjar pituitari ibu. So ini yang akan menyebabkan ibu tu tadi melahirkan secara spontan uri dia, disebabkan dia boleh bau  bau ketuban di ubun2 bayi sebenarnya.

Dan bayi tu tadi, bila bau bau ketuban di daerah susu ibu, dia akan menghantar signal di mana tali pusat dan uri tu tadi yang di – orang kata – dipotong secara paksa, maka ada berlakunya komunikasi sub-conscious. So dekat situ yang dia akan menghalang daripada proses tumpah darah.

HOS

Jika dalam tempoh 30 minit hingga sejam tidak berlaku? Pn Hayati akan menelefon ambulans ke atau bagaimana? Atau akan menunggu sahaja uri itu keluar secara semulajadi?

HAYATI

Dilihat kepada keadaan ibu. Biasanya ibu yang lahir tu dia akan lihat pada bayi, dia akan interested dengan bayi~

HOS

Jika tidak? Jika tidak? Jika tidak? Kita bercakap tentang risiko. Jika tidak uri tu keluar, bagaimana? Apa yang Pn Hayati akan lakukan?

HAYATI

Jika berlaku pertumpahan darah~

IMELDA

Boleh tak saya mencelah?

Finaz bercakap dengan Pn Hayati seolah2 Pn Hayati ni bidan terlatih. Sepatutnya dia tak buat langsung… keputusan ini. Ini decision bukan doula punya decision. Jadi~

HOS

Ya, saya tahu. Tapi memandangkan Pn Hayati selalu bersama dengan ibu, tanpa kehadiran bidan, sebab tu saya perlukan jawapan daripada Pn. Hayati.

HAYATI

Takpe, takpe. Maknanya lain kali kita panggil bidan, sebenarnya. Digandingkan, kan?

HOS

Maksudnya di sini, Pn Hayati tidak mengetahui cara untuk mengendalikan seaindainya dalam tempoh 30 minit hingga satu jam itu? atau bagaimana?

HAYATI

Maksudnya, kalau ada berlaku pertumpahan darah, perlu di – orang kata – telefon – apa ni… – kecemasan, ataupun membawa ibu tu ke fasiliti terdekat, lah.

HOS

Prof, apa akan berlaku jika ada uri yang masih bersisa dalam rahim?

IMELDA

Yang nilah yang menyebabkan kebanyakkan kematian ibu bersalin di seluruh dunia.

HAYATI

…di seluruh dunia…

IMELDA

Ya? Kebanyakkan kematian disebabkan retained placenta. Sebab rahim tak boleh kuncup. Jadi pengaliran darah yang banyak tu – 3 cawan seminit tu – tidak dihentikan. Bila dinding rahim tu kuncup, dia akan menutup saluran2 darah itu.

Jadi kita perlu keluarkan uri itu, sebelum berlakunya pertumpahan darah. Sebab kalau ibu tu di tempat yang tidak ada bantuan doktor, lagi kena cepat sampai ke hospital.

MORTALITI KELAHIRAN

HOS

Baik. Puan, kita tahu prosedur di bawah Pengurusan Aktif Tahap Ketiga Kehamilan atau AMTSL ini membabitkan penggunaan ubatan kehadiran doktor, bidan, jururawat serta menggunakan machine. Ya, ubat dan machine itu antara faktor mengapa kebanyakkan ibu memilih untuk melahirkan secara alami.

Namun, menurut pensyarah Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan USIM, Profesor Madya Dr. Rafidah Hanim Mokhtar, banyak kajian membuktikan AMTSL berjaya mengurangkan tumpah darah sebanyak 60-70%. Bukankah itu satu jaminan keselamatan untuk ibu dan bayi?

Malah maqasid syariah mengutamakan prinsip melindungi nyawa. Bukan cara. Komen puan macam mana?

HAYATI

Komen saya adalah saya sebenarnya banyak belajar daripada penulisan Prof Imelda. Pada 2017 saya ada baca penulisan mengenai obstetric embolism yang dalam artikel yang Prof Imelda tulis tu, dia menerangkan pada ibu tentang di Malaysia, 100 ibu yang meninggal disebabkan kelahiran, 60 adalah daripada obstetric embolism.

Dan kita punya kadar kelahiran mortaliti kita, ibu banyak bersalin disebabkan 90% daripada ibu ni dibedah. Jadi kita punya kadar kelahiran caesarean yang tidak selamat sudah mencapai 30%.

So pada, saya yang membimbangkan adalah lambakan ibu 90% pergi ke dewan bersalin kerajaan menyebabkan obstetric embolism ni tadi, sampai ke tahap yang membimbangkan. Jadi bayangkan 90%, ada 4 negeri dengan kadar kematian yang tinggi. Iaitu Melaka – maaf – kadar caesarean yang tinggi. Melaka, Negeri Sembilan~

HOS

Namun, adakah dengan statistik yang tinggi ini…

HAYATI

~KL dan Perlis.

HOS

…Pn Hayati mahu terus menolak kehadiran doktor, bidan dan segala teknologi yang canggih yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan?

HAYATI

Bukan… tidak. Bukan maksudnya begitu. Maksudnya saya, kalau tahun ’98, kita dah menjalankan garis panduan BHFI. Semua hospital kerajaan kita BHFI accredited.

Dan penjagaan mesra ibu, sepatutnya kadar penjagaan mesra ibu ini menurunkan kadar caesarean. Kenapa kita punya kadar caesarean tinggi dan menyebabkan kadar obstetric embolism tadi menjadi tinggi jugak?

Dan selain daripada obstetric embolism, iatrogenic postpartum hemorrhage juga berlaku di hospital kerajaan sebanyak 78%!

HOS

Setakat ini Pn Hayati tak menjawab soalan saya, masalahnya.

HAYATI

Itu saya jawab? Tak faham saya punya jawapan, macamana…

HOS

Kita berehat seketika dan kembali selepas ini.

HAYATI

…mintak maaf, mintak maaf…

RISIKO VBAC

HOS

Alhamdulillah kembali bersama Analisis. Dan saya terus kepada prof. Ini berkenaan dengan VBAC, prof, ataupun melahirkan anak secara normal selepas pembedahan caesar. Jika seorang ibu memilih untuk VBAC namun tidak mahu ke hospital. Mereka mahu memilih secara alami, apakah risiko yang bakal dialami oleh ibu dan bayi tersebut, prof?

IMELDA

Kita ada 5 faktor di mana kalau ibu ini terpaksa – kita akan memberitahu ibu, mereka harus menjalani pembedahan caesar untuk menyelamatkan nyawa. 5 faktor.

1 ialah jika ibu ini ada plasenta atau uri di bahagian bawah, pangkal rahim, jika dibenarkan kelahiran yang normal dia akan mengalami pendarahan yang berlebihan dan kematian.

No 2, bagaimanakah cara dia mendapat caesarean section pada masa dahulu? Jika caesar itu dibuat – kita panggil classical caesarean section – maknanya caesarean itu dibuat di bahagian atas rahim, masalah rahim pecah adalah sangat tinggi. Jadi ibu yang pernah mendapat classical caesarean, kita akan memberi nasihat, jangan cuba kelahiran natural. Buat caesarean section untuk kelahiran yang seterusnya.

No 3 jika ada obstruction ataupun apa2 yang menghalang ibu bersalin seperti fibroid yang besar di bawah, ada ketumbuhan yang besar di bawah.

No 4 jika anak itu dalam keadaan melintang, tidak boleh melahirkan secara alami.

Dan No 5, jika pernah mendapat lebih daripada 2 caesarean section, jadi masalah rahim pecah semasa melahirkan anak adalah sangat tinggi.

5 perkara ini sudah kita exclude dan mereka hanya ada 1 atau 2 caesarean section, kami kata untuk keselamatan ibu, datang melahirkan anak secara alami di hospital sebab dalam 1000 ibu yang pernah mendapat 1 pembedahan caesar, seramai 4 akan mengalami rahim yang pecah.

OK jadi kalau dia ada masalah di hospital, kita ada transfusi darah, perkhidmatan, boleh dapat darah dengan cepat, boleh masuk ke dewan OT dengan cepat, kita boleh selamatkan nyawa ibu tu. Dan anaknya sekali, kita ada pediatrik.

MENCONTOHI MARYAM A.S.

HOS

Baik saya nak bertanyakan dengan Pn Hayati, memandangkan kita dah berada di penghujung rancangan sebenarnya. Apa pendapat Pn Hayati berkenaan dengan sesetengah doula yang sering menasihatkan para ibu untuk meyakini melahirkan anak di rumah seakan mencontohi Maryam A.S.? Komen Pn Hayati?

HAYATI

Tentang doula tu ke atau tentang ibu itu?

HOS

Tentang nasihat doula kepada ibu apabila kita melahirkan anak di rumah secara alami, kita seakan mencontohi Maryam A.S.

HAYATI

Tentang nasihat tu tadi, ya. Sebenarnya kalau kita melihat kepada White Ribbons Alliance, dia ada meletakkan 7 hak asasi ibu tadi, di mana ibu ada autonomi untuk membuat pilihan. Jadi tidak patut ada sebarang orang lain yang memberikan dia – orang kata – paksaan ataupun dorongan untuk dia membuat keputusan. So biasanya kita diajar dengan teknik B.R.A.I.N., kita guna otak.

“B” itu apakah Benefit untuk menerima atau menolak prosedur.

“R” itu kita menimbang tara samada ada risiko yang mendatangkan mudarat  seperti risiko menerima prosedur yang mendatangkan risiko iatrogenic, maknanya bila menerima ubat2an,mendatangkan risiko.

“A” itu perlu diberikan Alternatif. Maksudnya, kalau nak buat cara macam ni tak – rasanya risikonya tinggi, apa alternatif kepada – apa pilihan yang lain yang ada, yang lebih baik.

Jadi “I” tu tadi, istikharah lah dan menggunakan instinct, naluri ibu tu tadi.

Dan “N” kalau tidak ada pilihan lain, apa yang ibu tu boleh lakukan. Samada boleh pergi ke pakar lain atau tidak.

Jadi komen saya, jangan kita paksa ibu tu. Kita pandu dia, bawak dia pergi kepada OBGYN dan dia sendiri berbincang dengan doktor dia. Tidak patut ada orang yang mempengaruhi.

HOS

Maksudnya nasihat~

HAYATI

Ibu kena buat kajian.

HOS

Maksudnya nasihat~ doula tidak sepatutnyalah menasihatkan seorang ibu, kena mencontohi Maryam A.S… itu tidak patut, lah?

HAYATI

Sesiapa~ ya itu tidak patut. Maksudnya~ bukan~

Dia takde kena mengena dengan Maryam A.S ni.

HOS

Sebab ini terlalu banyak…

HAYATI

Itu orang. Orang yang tak banyak berinteraksi dengan doula, orang yang tak pernah kenal doula, dia akan cakap macam2.

HOS

Tak, Ini adalah daripada doula sendiri.

HAYATI

Oh daripada doula? Itu saya tak tau.

HOS

Banyak doula2 yang menyatakan sedemikian.

HAYATI

Ooh itu peribadi. Berdasarkan agama, jadi kita tidak sentuh isu2 seperti itu.

HOS

Lagipun Mufti Wilayah Persekutuan telah menolak kenyataan itu kerana menurut Mufti Wilayah Persekutuan kejadian~

HAYATI

Itu peribadi ibu. Itu peribadi ibu…

HOS

~berlaku di zaman itu adalah kehendak Allah untuk membuktikan kekuasaan-Nya. Jadi kita harap tiada lagi doula menggunakan istilah mencontohi Maryam ini.

KESAN MORTALITI KELAHIRAN YANG TINGGI

HOS

Saya ingin bertanyakan kepada prof. Apa akan berlaku, prof, pada negara jika kes mortaliti ibu dan bayi terus meningkat akibat kelahiran tidak selamat, prof?

IMELDA

Jadi kita kena bagi awareness atau kesedaran kepada ibu2, jika ibu2 memilih untuk melahirkan anak tanpa kehadiran bidan terlatih ataupun doktor memang sudah terbukti di seluruh dunia, keselamatan nyawa ibu – risiko kematian meningkat 5 kali ganda. Tapi apa yang kita lihat di Malaysia, lebih lagi daripada itu.

Apa yang saya nak bentangkan ialah ada satu lagi kematian yang kita tak masuk ke dalam statistik kita di Malaysia, iaitu doula Malaysia kita sendiri yang memilih melahirkan anaknya di rumah tanpa kehadiran bidan. Dan doula ini mempunyai sejarah pernah mendapat pembedahan caesar 2 kali.

Doula ini melahirkan anaknya semasa beliau berada – arwah berada di negara UK. Saya dapat tahu sebab masa tu tahun 2014, OK? Saya semasa tu consultant di negara UK, dan baru pulang ke Malaysia.

Nama doula ini masuk ke dalam statistik Confidential Inquiry of Maternal Death UK. Mereka buat siasatan – Ini kita buat di Malaysia jugak – Kenapa~ apa yang terjadi? Kenapa ini berlaku? Bagaimana kita boleh mencegah daripada berlaku lagi sekali?

Jadi doktor2 pakar perunding di UK contact saya tanya, sebab doula UK tidak suka nama doula dicemarkan. Mereka tanya saya “Ini doula malaysia ke? Kenapa ini boleh terjadi?”

Jadi apa saya nak jawab? Jadi saya terpaksa jawab, “doula ini tidak berdaftar dengan mana2 pertubuhan yang diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia”. Itu masalahnya.

Jadi saya nak bagi nasihat, OK, kalau kita nak menggunakan perkhidmatan doula, doula ini mesti berdaftar dengan pertubuhan yang diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Mesti dipantau kegiatannya. Mesti ada aduan yang boleh dibuat oleh orang ramai kepada pertubuhan ini.

Dan kita mesti ada kualiti. Kita tak mahu dengar kenyataan dari Kementerian Kesihatan Malaysia bahawa terdapat 2 kematian ibu dan 2 kematian bayi yang dikaitkan dengan khidmat doula. Yang ni kira negatif untuk doula Malaysia.

KESEDARAN IBU TENTANG BATAS DOULA

HOS

Baiklah. Kepada Pn Hayati, mengikut statistik Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga, Kementerian Kesihatan, ada 2 kematian ibu pada tahun 2013, 2 kematian bayi pada 2016 dan 2018 akibat kelahiran tidak selamat.

Undang2 mengawal selia amalan perbidanan Akta Perbidanan 1966, Akta 436 menyatakan ‘Selain daripada doktor hanya anggota kesihatan terlatih dalam bidang perbidanan dan berdaftar dengan Lembaga Bidan Malaysia sahaja yang boleh mengendalikan kelahiran’.

Macam Pn Hayati sentiasa bersama2 dengan ibu yang datang ke kelas Pn Hayati anjurkan…

Adakah ibu2 di Malaysia ini cakna, fahami ataupun tahu tentang akta ini?

HAYATI

Maksudnya dia tahu atau tidak~

HOS

~Sewaktu melahirkan perlu ada bidan, perlu ada doktor?

HAYATI

Mereka tahu dan mereka pergi ke hospital. Bagi yang memilih untuk pergi ke hospital. Betul.

HOS

Kalau mereka yang memilih untuk melahirkan di rumah? Pn Hayati ada memberi nasihat untuk pergi ke hospital jugak, lah? Begitulah?

HAYATI

Kita tak ada memberikan apa2 nasihat. Kita cuma berkongsi tentang proses fisiologi. Bagaimana mengurus emosi, pernafasan, apa yang perlu dilakukan sepanjang kehamilan dan selepas. Maknanya penyusuan. Jadi terpulang kepada ibu, lepas tu dia~

Macam tadi prof cakap, tak boleh bagi birth plan apa semua, kan? Jadi mereka boleh pergi ke doktor mereka untuk membuat~

HOS

Macam Pn Hayati sendiri tak pernah melebihi batas seorang doula itu sendiri? Tidak pernah?

HAYATI

Tak ada.

HOS

Baik. Ini mungkin soalan terakhir sebelum kita nak ke~

HAYATI

Commercial?

HOS

Bukan commercial. Dah habis dah.

Saya nak bertanyakan kepada Pn Hayati, jika berlaku kematian atau tragedi dalam proses kelahiran alami walaupun ia merupakan permintaan dan persetujuan pasangan tersebut, apakah tindakan yang puan akan lakukan dalam keadaan kecemasan itu?

HAYATI

Macam yang soalan sama yang diulang, lah. Maksudnya, kalau di dalam kecemasan, akan terus menghubungi hospital lah. Ataupun maksudnya menghubungi talian kecemasan, atau jika keadaan itu membolehkan pasangan tu tadi untuk pergi kepada fasiliti kesihatan yang tedekat, sepatutnya pergi dengan cepat, lah. Macam tu.

SARANAN KEPADA IBU-IBU

HOS

Kepada prof, mungkin sebagai pakar O&G, nasihat dan saranan prof kepada para ibu?

IMELDA

Saya nak bagi tahu kepada ibu2 semua, keselamatan ibu dan anak itu kami utamakan. Dan kami juga mahukan ibu mendapat birth experience yang indah. Jadi kita~ satu sebab kita jadi Baby Friendly Initiative Hospital ni jugak.

Jadi kita selalu cuba nak memuaskan hati ibu, tapi ibu kena faham, kadang2 bila berlakunya kecemasan, WHO telahpun tunjuk datanya. Walaupun ibu itu berisiko rendah, kadang2 dalam about 10-15%, 1 dalam 7 ibu yang berisiko rendah, terdapat kejadian yang kita tidak jangka berlaku semasa proses kelahiran yang menyebabkan ia menjadi berisiko tinggi, dan kita perlu bantu secara kecemasan.

Jadi sebab itulah, walaupun ibu itu berisiko rendah, kena ada bidan terlatih jugak untuk menyambut kelahiran bayi itu sebab bidan terlatih ini telah dilatih cara2 mengenalpasti masalah sebelum ia menjadi kecemasan. Yang itu yang penting.

Jadi, walaupun ibu itu berisiko rendah, 10% menjalani caesarean section, sebab kita tak boleh menjangka apa boleh berlaku semasa kelahiran.

HOS

Baik. Kepada Pn Hayati mungkin kata2 penutup sebagai wakil doula?

HAYATI

Untuk ibu2 di luar sana, saya ingin menyarankan belajar. Penjagaan mesra ibu tu, mintalah pada jururawat obstetrik, kerana mereka memang dilatih untuk menjalankan polisi KKM. Jadi penjagaan mesra ibu ni sepatutnya menurunkan sebarang – orang kata – risiko. Sebab itu dijadikan garis panduan mesra ibu.

Jadi bagi siapa yang tengok Kak Yatt punya Facebook, kita akan kongsikan mengenai panduan ni tadi, dan mintalah kepada kementerian kesihatan, staffnya, untuk bersama2 bekerjasama untuk menjalankan garis panduan itu sepenuhnya. InsyaAllah.

HOS

Terima kasih kepada Pn Hayati dan prof kerana sudi hadir. Untuk sama2 mencari pencerahan. Dan sedikit conclusion daripada saya dalam hal ini:

Doula tidak boleh dipersalahkan. Ini kerana kewujudan doula ekstrim telah mencemarkan peranan pembantu ibu ini. Selagi seorang doula itu menjalankan tanggungjawabnya dengan HANYA memberikan sokongan dari segi emosi, ilmu kehamilan dan sokongan fizikal menerusi urutan dan sentuhan kepada para ibu, TANPA menasihatkan para ibu untuk tidak melahirkan di rumah, untuk tidak mengambil rawatan atau ubat di hospital sepanjang tempoh kehamilan, selagi itu jasa doula itu perlu kita hargai.

(UCAPAN PENUTUP OLEH HOS)

Transkripsi ini disiapkan oleh azarimy dan aurora dari page Ini Sains Beb! Ia dibuat seberapa tepat yang boleh kepada perbualan/debat asal. Ada kemungkinan perbezaan atau kesilapan kecil, tetapi dianggar tidak menyebabkan ia lari dari maksud hujah tersebut. Transkripsi ini bertujuan sebagai rekod bertulis yang memudahkan pencarian topik serta untuk pembacaan OKU Pendengaran.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!