Pahit, masam, manis, masin…

Antara kenikmatan hidup adalah dapat menikmati pelbagai rasa makanan setiap hari. Bayangkan kalau segalanya tawar sahaja atau cuma satu rasa sahaja? Tentu bosan.

Image result for foods

Tetapi bagaimana sebenarnya lidah kita dapat merasai kepelbagaian rasa tersebut? Pernahkah anda terfikir?

TENTANG LIDAH

Lidah adalah organ yang membantu keupayaan manusia untuk merasa. Cuba lihat permukaan lidah, terdapat taburan bintil-bintil kecil yang digelar ‘papillae’ (baca: puh-PILL-ee).

Image result for tongue papillae

Terdapat tiga jenis papillae yang membantu deria rasa: circumvallate, foliate and fungiform. (Boleh masukkan balik lidah dalam mulut, kang orang sekeliling fikir apa pulak terjelir-jelir tu… ish)

Image result for gustatory cell

Pada papillae inilah terdapat ‘tunas rasa’ yang terdiri dari sekelompok 50-150 sel-sel sensori. Sel-sel ini berbentuk kolumnar (memanjang) dan tersusun seperti ulas-ulas buah oren. Sel-sel ini berhubung dengan saraf yang akan menghantar ‘maklumat rasa’ keotak.

Anatomy of a taste bud; parts are labeled.

Tunas rasa (imej: Pubmed NCBI)

 

 

Manusia mempunyai sekitar 2,000-5,000 tunas rasa di lidah. Sel sensori pada tunas rasa inilah yang berfungsi untuk mengesan manis, masam, pahit, masin dan umami.

TENTANG RASA

Sebenarnya rasa yang dikesan oleh lidah adalah tindak balas biokimia gula, garam, ion hidrogen (masam), alkaloid (pahit) dan asid amino (umami) dengan reseptor pada sel sensori.

Image result for glucose taste receptor

Pahit, manis dan umami dikesan menggunakan jenis kelompok reseptor yang sama – reseptor bergandingan protein-G (G-protein coupled receptors). Manakala, masam dan masin pula dikesan menggunakan reseptor jenis laluan ion (ion channel receptors).

Related image

Betullah orang-orang lama mengatakan – pahit-manis, asam garam! (Rasa umami baru saja dijumpai, jadi orang lama dulu tak sempat kenal dan masukkan dalam bidalan. Haha)

MANIS

Kehadiran molekul gula seperti glukosa, fruktosa dan laktosa akan dikesan oleh reseptor heterodimer TAS1R2+TAS1R3 pada sel sensori di tunas rasa. Apabila molekul gula mengikat pada reseptor, tapak jalan pengisyaratan untuk otak mentafsirkannya sebagai rasa manis.

Related image

Beberapa jenis molekul lain selain gula juga boleh memberikan ‘rasa manis’ seperti yang biasa digunakan sebagai pemanis tanpa kalori contohnya:

asid amino (aspartame), molekul terbitan (sucralose, saccharine, neotame), alkohol (sugar alcohol) termasuk xylitol, lactitol, sorbitol.

PAHIT

Rasa pahit diberikan oleh pelbagai kompaun dan molekul yang dikesan oleh reseptor TAS2R. Reseptor ini mengesan kelompok molekul seperti amides, peptides, heterocyclic compounds, glycosides, alkaloids, terpenoids, phenols and flavonoids yang memberi rasa pahit tersebut.

UMAMI

Rasa umami dikesan oleh resptor heterodimer TAS1R1+TAS1R3 yang berikatan dengan asid-asid amino seperti asid glutamic dan asid aspartic. (sekarang dapat agak mengapa ajinomoto (monosodium GLUTAMATE) menghasilkan rasa enak kan?).

Image result for umami taste receptors jpg

Asid amino ini bukan sahaja terdapat dalam makanan sumber protein seperti daging dan soya, ia juga kaya dalam makanan seperti tomato dan keju. (tu yang suka sangat dengan cheese leleh tu… slurrppp)

MASAM

Rasa masam dalam makanan berasid dikesan oleh laluan ion yang mengesan ion hydrogen. Tindakan ini merencat laluan ion Kalium seterusnya mengubah kepolaran sel.

Image result for sour foods jpg

Ini akan dikesan oleh sel saraf berhampiran sel sensori dan menyebabkan maklumat rasa masam dihantar ke otak.

MASIN

Seperti yang kita sedia tahu rasa masin adalah diakibatkan oleh garam. Garam mengandungi ion sodium (Na+) yang akan dikesan oleh reseptor di sel sensori. Ion-ion lain seperti kalium dan magnesium juga boleh memberikan sensasi rasa masin.

TAHUKAH ANDA?

Pedas sebenarnya bukan ‘rasa’ seperti masin, masam, pahit, manis dan umami. Rasa pedas dikesan oleh reseptor kesakitan (nociceptor).

MITOS BERKAITAN DERIA RASA

Tunas rasa terletak pada papillae secara rawak pada lidah. Tiada kawasan yang dominan dengan tunas rasa masin atau masam sahaja.

Image result for sour taste area jpg

Jadi, pemetaan kawasan manis, masam, pahit, masin dilidah sebenarnya mitos semata-mata. Keseluruhan lidah sensitif terhadap pelbagai rasa.

Jadi, sudah lebih mengenali lidah anda? Sekarang boleh sambung menikmati juadah kegemaran!

RUJUKAN

Lee AA, Owyang C. Sugars, Sweet Taste Receptors, and Brain Responses. Nutrients. 2017 Jun 24;9(7):653.

Purves D, Augustine GJ, Fitzpatrick D. Taste Receptors and the Transduction of Taste Signals. Neuroscience. 2nd ed. Sunderland, Massachusetts.: Sinauer Associates. 2012.

Chandrashekar J, Hoon MA, Ryba NJ, Zuker CS. The receptors and cells for mammalian taste. Nature. 2006 Nov 15;444(7117):288.

How does our sense of taste work? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072592/

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!